چگونه از کود گوسفند کمپوست تولید کنیم؟

استفاده از کود گوسفند برای باغ ایده بسیار خوبی است که به تازگی به آن توجه زیادی شده است و مزایای بسیاری دارد. از زمان های بسیار بسیار دور مردم در سرتاسر جهان از کود حیوانات به عنوان یک ماده ارزشمند ارگانیک و تاثیرگذار استفاده می کردند. کود گوسفند همین طور به نام کود سرد خوانده می شود، چراکه مقدار کمی نیتروژن دارد که همین مورد کود گوسفند را برای هر نوع باغبانی بسیار ویژه کرده است.

کمپوست سازی از کود گوسفند

مزایای استفاده از کود گوسفند:

کود گوسفند مانند دیگر کود های دامی یک منبع طبیعی از مواد مغذی برای گیاهان است که با سرعت کمی در دسترس قرار می گیرد (slow-release fertilizer). مواد مغذی موجود در کود گوسفند شامل طیف گسترده ای از مواد مورد نیاز گیاهان است. مقدار بالایی فسفر و پتاسیم که از عناصر اصلی و ضروری برای رشد گیاهان است در آن وجود دارد. این عناصر به گیاه کمک می کنند تا ریشه هایی قوی را توسعه دهند، سیستم ایمنی قوی در برابر آفات پیدا کنند و به یک گیاه شاداب با تولید بالا تبدیل شوند.

کود گوسفند همچنین به عنوان یک مالچ (کود گیاهی) طبیعی (ارگانیک) استفاده می شود. کود گوسفند به عنون روکشی سطحی برای باغ نیز استفاده می شود، زیرا قابلیت جذب بالای آب در عین زهکشی مناسب و توانایی توسعه کرم های خاکی و فعالیت میکروارگانیسم های (باکتری ها، قارچ ها و دیگر یاخته ها) مفید را داراست که همگی این موارد برای گیاهان پرفایده است.

تهیه کود گوسفند:

اکثر پرورش دهندگان گوسفند همیشه کود برای فروش دارند و شما می توانید با قیمت ناچیزی آن را تهیه کنید. اما مسئله مهم این است که باید بدانید کود گوسفندانی که از مرتع تغذیه می کنند ارزش تغذیه ای کمتری نسبت به گوسفندانی که با کنسانتره و خوراک آماده تغذیه می شوند دارد. اما در هر صورت شما در قبال ماده ای ارزشمند هزینه بسیار کمی خواهید پرداخت. قیمت کود گوسفند در مناطق مختلف متفاوت است.

تولید کمپوست از کود گوسفند:

تولید کمپوست از کود گوسفند مشابه تولید کمپوست دیگر کود های دامی است. کود گوسفند باید زمان مشخصی را قبل از استفاده در باغ سپری کند. استفاده از سطل های کمپوست سازی (در برخی کشورها این سطل ها وجود دارند) برای نگه داری و عمل آوری کود گوسفند و تولید کمپوست قابل استفاده است.

سیلو ساخت کمپوست

مرحله اول:

مکانی را انتخاب کنید که شرایط محیطی قابل کنترلی داشته باشد. از نور آفتاب و باد و باران در امان باشد و بتوان کود گوسفند را دپو کرد. فضای مورد نیاز برای کمپوست سازی حداقل 2 متر مکعب است و مکان مورد نظر باید برای این مقدار کافی باشد. باید دقت کنید که در نزدیکی این مکان ریشه درختان وجود نداشته باشد تا از رطوبت و مواد غذایی کود گوسفند در حال کمپوست شدن تغذیه کند.

مرحله دوم:

تعدادی چوب سبک یا علوفه خشبی ریز شده به اندازه 8 تا 10 سانتی متر را لابه لای کود گوسفند بریزید تا سبب چرخش هوا شود و همچنین رطوبت بین اجزای کود قابل انتشار باشد. از برگ، تکه های چوب و باقیمانده غذای دام ها می توانید استفاده کنید تا کود گوسفندتخلخل پیدا کند. برای خروج گاز، چرخش هوا و رطوبت اضافی بهتر است در قسمت میانی کمپوست یک لوله قرار دهید.

مرحله سوم:

5 تا 8 سانتی متر کود گوسفند و روی آن 2 سانتی متر خاک بریزید. این کار را برای تمام مقدار کود انجام دهید. با این کار میکروارگانیسم های موجود در خاک را برای شروع کمپوست سازی به کود گوسفند اضافه کردید. اگر کود خشک است آن را با آب مرطوب کنید. رطوبت متوسط برای شروع فرآیند کمپوست سازی کافی است. حدود 2.5 تا 3 متر ارتفاع برای کمپوست سازی مناسب است.

مرحله چهارم:

توده کود را هر روز بررسی کنید، اگر خشک شده کمی مرطوب کنید اما نباید خیس شود (منظور از خیس پر شدن تخلخل کمپوست با آب و از بین رفتن فضای تنفسی میکروارگانیسم ها است).

مرحله پنجم:

پس از 4 یا 5 روز لازم است دمای کمپوست را بررسی کنید تا مطمئن شوید فرآیند کمپوست سازی آغاز شده است. کمپوست در 55 درجه سانتی گراد در بهترین شرایط قرار دارد. در این دما بذر علف های هرز و عوامل بیماری زا از بین می روند.

مرحله ششم:

پس از گذر سه یا چهار هفته با چنگه قسمتی از کمپوست را کنار بزنید تا بتوانید از رطوبت و فرآیند تجزیه باکتریایی آن اطلاع پیدا کنید. اگر کمپوست بیش از حد خشک شده رطوبت آن را با آب پاشی کردن افزایش دهید. با این روش کود گوسفند پس از 2 یا 3 ماه به کمپوست تبدیل می شود. سپس می توانید آن را کیسه بزنید (کیسه پلاستیکی مناسب است) یا بلافاصله کمپوست کود گوسفند را مصرف کنید. در زیر آنالیز کمپوست کود گوسفند آورده شده است.

آنالیز کمپوست کود گوسفند:

ترکیبات

درصد

پوند در تن

N

1.4

28

P2O5

0.5

9.6

K2O

1.2

24

Moisture

65

n/a

 

نکته مهم: سیلو ی تهیه کمپوست شما می تواند از مواد مختلفی مانند چوب، سیمان و یا پلاستیک ساخته شده باشد. در زیر یک نمونه سیلوی چوبی سه قسمتی را مشاهده کنید.

سیلو چوبی کمپوست سازی

استفاده از کمپوست کود گوسفند:

بسیاری از مردم این سوال را می پرسند که آیا استفاده از کود گوسفند بی خطر است؟ پاسخ این است که مطمئنا بله! استفاده از کمپوست کود گوسفند برای گل و سبزیجات و هم برای درختان بسیار مناسب است. شما با استفاده از این کمپوست به طرز بسیار حیرت آوری گل ها و گیاهان شاداب، با طراوت و پر محصولی خواهید داشت. همین طور هیچ آلودگی شما را تهدید نمی کند و می توانید در کشاورزی ارگانیک از این نوع کمپوست استفاده کنید. استفاده از کمپوست کود گوسفند به شیوه های مختلفی قابل انجام است. روش اول مخلوط کردن آن با خاک است، روش دوم چال کود یا روش افزودن لایه ای می باشد و روش سوم مخلوط کردن و رقیق کردن با آب و افزودن کود همراه با آبیاری است.

منابع:

Composting Sheep Manure: How To Compost Sheep Manure For The Garden; نویسنده: سوزان پاترسون (استاد باغبانی)

Nutrient management on sheep farms; sheep101.info

How to Compost Sheep Manure;  کلولند ون سسیل

و تالیف بخش هایی توسط نویسنده بذرام

مقالات مرتبط

محصولات مرتبط

نظرات

ارسال یک نظر

ارسال یک پاسخ