بطور کلی گوجه فرنگی میوهای است که اکثر مردم آن را جزو سبزیجات به حساب میآورند. درگذشته حتی به دلیل شباهتش به میوههای سمی، آن را سیب عشق نیز مینامیدند. امروزه گوجه فرنگی برای باغچههای خانگی یک محصول رایج است زیرا آسان رشد میکند و محصول فراوانی نیز میدهد. میانگین تولید هر گیاه گوجه فرنگی با توجه به نوع گیاه، روش رشد و شرایط محیطی متفاوت است.
گوجهفرنگی با رشد محدود و نامحدود
گوجهفرنگیها بر اساس نوع رشد میتوانند به دو دسته دارای رشد محدود و نا محدود طبقه بندی شوند. نوع محدود معمولا محصول کمتری تولید میکند زیرا این گیاه تمایل به ایجاد شکوفه در انتهای ساقهها دارد که این عمل منجر به ایجاد تداخل در رشد میشود و فقط چند هفته به تولید میوه اجازه میدهد.
اما در نوع نا محدود، شکوفهها در میانهی ساقه ایجاد میشوند درنتیجه تولید میوه در تمام فصلها امکانپذیر است.
میزان تولید هر گیاه گوجه فرنگی
استفاده از کمکهای فیزیکی در محیط اطراف، امکان استفاده از حداکثر نور خورشید و به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض حشرات و بیماری های ناشی از خاک بر تولید گیاه گوجهفرنگی اثر میگذارد.
بطور متوسط هر گیاه گوجهفرنگیای که به کمک یک چوب قائم قرار گرفته است حدود 5/3 کیلوگرم گوجه تولید میکند. درحالی که گیاهان متصل به داربست یا قفسه، حدود 5/5 – 9 کیلوگرم گوجه تولید میکنند.
گوجه فرنگی داربستی
چون یک گیاه گوجه فرنگی با رشد محدود به زمین نزدیکتر است نسبت به گیاهان قد بلندتر کمتر به حمایت فیزیکی نیاز دارد. به همین دلیل، برخی از باغبانها با علم به نوع رویش، گیاهان گوجه فرنگی دارای رشد محدود را به آسانی و بدون نیاز به داربست عمودی پرورش میدهند. اگرچه این روش هزینهی کمتری دربر دارد ولی باعث بروز بیماریهای بیشتر و کاهش عملکرد گیاه میشود. با این حال همین گیاه میتواند حدود 9 کیلوگرم گوجه تولید کند.
تاثیر شرایط محیطی بر تولید گوجه فرنگی
بیماریهای قارچی، مانند وجود نقاط خاکستری روی برگ و پلاسیده شدن، مانع از توانایی گیاهان برای دریافت آب و مواد مغذی از خاک میشود که به نوبهی خود سبب رشدِ کم گیاه و تولید کم محصول میشود. قارچ های دیگر، از جمله آنتراکنوز و سویه های خاصی از موزاییک توتون، به طور مستقیم میوه را هدف قرار می دهند. از آنجایی که برخی از قارچ ها به خاک هم منتقل میشوند، تولید گوجهفرنگی در آینده همچنان به خطر میافتد مگر اینکه خاک مورد درمان قرار گیرد. علاوه بر این، برخی اختلالات فیزیولوژیکی ناشی از باران، خشکسالی، نوسانات شدید دما و یا خسارت زیست محیطی میتوانند بر تولید گوجه فرنگی تاثیر بگذارند.
نظرات
ارسال یک نظر
ارسال یک پاسخ